Ženski rukomet se u Zaprešiću počeo igrati davne 1955. godine u sklopu Društva za tjelesni odgoj „Partizan Zaprešić“. Nakon samo par godina ženska rukometna ekipa odvojila se u zaseban Klub pod imenom ŽRK „Zaprešić“ koji Klub i danas koristi. Kroz godine postojanja Klub je u dva navrata mijenjao ime zbog ulaska u I. Hrvatsku rukometnu ligu i potrebe za generalnim sponzorom.

Pod imenom ŽRK Karbon Zaprešić, Klub je po prvi puta ušao u I. HRL pod vodstvom trenera Nenada Šoštarića, Nenada Plašića i Josipa Obrubića. Klub je te godine svojim dobrim plasmanom (4. mjesto na rang ljestvici) izborio plasman u Kup Kupova Europe i u I. HRL Klub se zadržao dvije sezone.

Pod imenom ŽRK Izgradnja Zaprešić Klub je drugi puta zaigrao u I. HRL (2009-2011). Treneri su tada bili Dario Zrnić, Mario Močilac i Antonija Jurković i u I. HRL se zadržao dvije sezone.

15.10.1997. Klub je zaveden kao Udruga građana pri Registru udruga Zagrebačke Županije i u tom statusu ostaje do danas.

U gotovo 60 godina dugoj tradiciji igranja rukometa kroz Klub su prošli brojni treneri. Neki od njih su: Vladimir Galer, Dragutin Martinko, Josip Obrubić, Ivan Poleščak, Nenad Šoštarić, Nenad Plašić, Miško Vuletić, Zoran Despenić, Dario Zrnić, Mario Močilac, Antonija Jurković.

U prošlosti Klub su vodili Predsjednici: Ante Brežanski, Vinko Morović, Zdenko Klapač, Ruža Katić.

2014. godine na mjesto predsjednice izabrana je Daniela Horvat, dopredsjednica je Tatjana Romek a tajnica Dunja Janton. Treneri u Klubu su Josip Obrubić, Lena Gojavić, Morana Katalinić i Dora Pećarić.

Sezonu 2014./2015. započinjemo novom postavom trenera: Josip Obrubić -Seniorke, Josip Kovačević i Lana Loparić – Mlađe dobne skupine, Djevojčice 2004 i mlađe – Lena Gojavić, u drugom dijelu natjecanja klubu su kao pojačanje došli Matija Salamun kao trener golmana i Hrvoje Marinčić kao pomoćni trener seniorske ekipe.

Sezona 2015./2016. započela je promjenom rukovodećih pozicija te je na mjesto Dopredsjednika Kluba došao Alan Schuster. Trenerska postava je također u pojačanom i izmjenjenom sastavu: Seniorke II HRL trenira Josip Kovačević uz pomoć Natali Lukić na poziciji trenerice golmana i Sandre Gračanin kao stručnog suradnika seniorske ekipe. Mlađe kadetska ekipa natječe se u I. HMKRL i MŽL, a vode ju Josip Obrubić i Lena Gojavić uz koje je na poziciji trenera golmana Matija Salamun i Sandra Gračanin. Trenerica Mlađe kadetske ekipe je Lana Loparić i Ana Misir Brnada kao trnerica golmana.

Sezona 2016./2017. započeli su treneri po ekipama: Seniorke II HRL trener Sandra Gračanin i trener golmana Natalija Lukić, kadetkinje igraju I HKRL i MŽL a vodi ih trener Josip Obrubić, ML.kadetkinje igraju MŽL i vodi ih trenerica Lena Gojavić, igračice mini lige trenira Lana Loparić. U upravi nije bilo nikakvih promjena. Klub je suorganizator prvog turnira rukometa na pijeskuodržanog  u sklopu Prvenstva Hrvatske u Zaprešiću, koji je ujedno uvršten i na EHF-ovu listu bodovnih turnira u sklopu European Beach toura. Na spomenutom prvenstvu naš se klub natjecao sa dvije ekipe u seniorskoj konkurenciji. Naša igračica Nika Horvat izabrana je već drugu godinu u sastav Ženske juniorske državne reprezentacije rukometa na pijesku s kojom se natjecala na Svijetskom prvenstvu U17 održanom na dalekom Mauricijusu. Reprezentacija je zauzela 9. mjesto.

Sezonu 2017./2018. započinju treneri po ekipama: seniorke vodi trenerica Sandra Gračanin uz pomoč trenerice golmana Dubravke Bukovine se natječu u II HRL Zapad, kadetkinje vode trenerica Lene Gojavić i pomoćni trener Josip Obrubić a natječu se u I. HKRL (županijske lige u kadetskom godištu nije bilo zbog premalog broja prijavljenih ekipa), mlađe kadetkinje vodi trenerica Dubravka Bukovina uz pomoćnog trenera Ivana Jugovića.

Na Izbornoj Skupštini 11.12.2017. Daniela Horvat jednoglasno je ponovo izabrana za predsjednicu Kluba, za dopredsjednicu je izabrana Ružica Babić, za tajnica kluba također u drugom mandatu izabrana je Dunja Janton dok su Antun Stare i Ivana Rončević izabrani kao dva člana I.O.

Na Izvanrednoj izbornoj Skupštini održanoj 23.07.2018. izabrana je nova Uprava Kluba koju sada čine: Dean Vučić predsjednik, Daniela Horvat dopredsjednica, Zlatka Benček tajnica, te Višnja Perković kao sportska direktorica.

U sezoni 2019./2020. kao trener seniorske ekipe je postavljen Robert Baković, trenerica kadetske ekipe Višnja Perković, a mlađih kadetkinja Dean Vučić.

Za proljetni dio sezone 2019./2020. ŽRK Zaprešić imenuje Igora Požega za trenera seniorki, Višnja Perković i dalje vodi kadetkinje, a mlađe kadetkinje preuzima Robert Baković. Navedena sezona zbog pandemije uzrokovane Covid-19 virusom je prekinuta početkom proljetnog dijela.

U sezoni 2020./2021. se i dalje rad Kluba nalazi pod čestim restrikcijama koje uvodi Stožer Civilne zaštite, pa se u natjecanju nalaze samo seniorke koje vode Zoran Despenić i Dean Vučić. Kadetkinje su nekoliko puta prekidale svoje treninge zbog zabrana, pa ekipa koju vodi trenerica Višnja Perković nije ni započela prvenstvo, a mlađe kadetkinje koje vodi Robert Baković odigravaju samo 1 utakmicu prije prekida prvenstva.

Odgovori